Η Κύμη

Μέσα στην Κύμη τα ενδιαφέροντα είναι πολλά. Πρώτα – πρώτα μια απλή περιδιάβαση “έτσι χωρίς πρόγραμμα”, αποκαλύπτει στον επισκέπτη ένα σημαντικό επαρχιακό κέντρο με το δικό του ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ που κρατάει, σε πείσμα των καιρών, αρκετά στοιχεία από το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του. Δεν είναι λίγα τα παλιά σπίτια, κάποια από αυτά προσεκτικά αναπαλαιωμένα, που εντυπωσιάζουν. Λεπτομέρειες όπως οι περίτεχνες σιδεριές των μπαλκονιών, τα φουρούσια (κάτω μέρη των μπαλκονιών), οι κτητορικές επιγραφές κ.ά. τονίζουν αυτήν την πολύτιμη ιστορική – αισθητική διάσταση.

Ανάμεσα σε αυτά τα κτίρια βρίσκονται το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο, το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Καραβοπούλου. Στο Λαογραφικό Μουσείο που θεωρείται από τα καλύτερα του είδους του πανελλαδικά, ο επισκέπτης μπορεί να δει μοναδικά καλλιτεχνήματα, κυρίως υφαντά και κεντητά, από την εποχή της μεγάλης οικονομικής ακμής της Κύμης τον 19ο αιώνα. Ακόμη, μια πλήρη ενδυματολογική σειρά από τοπικές φορεσιές καθώς και διάφορα παραδοσιακά σκεύη.

Άλλα αξιοθέατα μέσα στην Κύμη. Ο ναός της Παναγίας Λιαουτσάνισσας στο Ν.Α. άκρο της κωμόπολης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το τέμπλο και ο άμβωνας είναι έργα του μαρμαρογλύπτη από την Τήνο, Ιωάννη Χαλεπά πατέρα του ιδιοφυούς Γιαννούλη Χαλεπά. Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου- Αθανασίου μπορεί κανείς να θαυμάσει τον περίτεχνο χρυσοκέντητο λειτουργικό επιτάφιο του 14ου αιώνα, που πριν μερικά χρόνια εκτέθηκε και στην Αθήνα στα πλαίσια του “Αθήνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”.

Έξω από την πόλη της Κύμης το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που ιδρύθηκε πιθανόν τον 15ο αιώνα, προσφέρει στον επισκέπτη του στιγμές κατάνυξης και γαλήνης. Σε μικρή απόσταση από αυτό συναντάμε το ερειπωμένο πια, μεσαιωνικό (ή βυζαντινό) Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Πολύ κοντά στην Κύμη βρίσκεται και η ιαματική πηγή του Χωνευτικού της οποίας το νερό φημίζεται για την ευεργετική του επίδραση στις περιπτώσεις νεφροπαθών.

 

 

Copyright 2017 by Panorama Hotel